Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Archive for the ‘Moda (Fashion)’ Category

Apr
19

Baletanke za svaku nogu

Ah te BALETANKE, moje naj-naj omiljenije cipele. Nanosila sam se cipela sa visokim i malo nižim štiklama, ali se nikad nisam odrekla baletanki, uvek sam imala bar jedan par spreman za neku-svaku priliku, poslednjih godina često ih nosim  leti umesto sandala.

O baletankama bi se mogao napisati roman,  one su preplavile planetu, igrale su u filmovima, nosile su ih i nose slavne ličnosti, proizvode ih luksuzne modne kuće i niskobudžetne kineske fabrike, pravili su ih i lokalni obućari-majstori u mojoj mladosti, skoro po meri.

 

One su kao cveće u prirodi ili bašti, beskraj varijacija, kombinacija, boja, detalja, pa čak i oblika iako im je zajednička karakteristična forma-kroj i manjak pete. Verujem da su i dalje inspiracija modnim dizajnerima kao i nama koji ih kupujemo, nosimo od jutra do mraka…

 

Ali, ponovo ih ove godine modni guruji otpisuju, kažu da im je odzvonilo, nisu u trendu. Na sve to tržište odgovara zapanjujućim ciframa o skoku prodaje: u M&S baletanke se prodaju bolje nego ikad-100,000 pari  u prvom kvartalu 2012 – što je skok od 76%  u odnosu na 2011.

Isti ti modni stručnjaci – autoriteti se slažu da će i ove godine skoro svaka žena imati par, priznaju da to nije bez razloga: udobne su, možete ih nositi svuda, u sportsko opuštenoj varijanti do važnog izlaska u restoran ili neko drugo posebno mesto, a da ne izgledate neadekvatno.

Baletanke, ipak, previse dobijaju karakter robe široke potrošnje da bi bile modni detalj, robne kuće su počele da ih prodaju kao čarape ili pantofle, bezbroj rafova sa bezbroj modela i brendova.

Nekad nije bilo tako. Kada ih je Brižit Bardo ponela, kao i Odri Hepbern, bile su odmah  u trendu.  Zvezdani trenuci dosežu još u srednji vek kada su ih nosile i žene i muškarci odredjenih društvenih klasa, a u bližoj prošlosti i neke krunisane glave. Kasnije su ih Kejt Mos i Siena Miler ponovo donele na “scenu” u kombinaciji sa uskim farmerkama, to su bile brendirane varijante, izuzetno dizajnirane i kvalitetne.

Kopiranje koje je masovno usledilo promenilo je njihov modni značaj. To što ih svaka zaposlena mama  rado nosi uz neke ne tako idealno skrojene farmerke, bilokakvu jaknu i ne baš sveže opranu kosu,  nije sačuvalo prvobitni modni imidž.

Sve što novi trendovi i modni guruji nude ima vrtoglavo visoke štikle, platforme, i svakakve maštovite dodatke, ali je teško uklopivo u svakodnevni život većine žena. Baletanke su praktične, i dalje imaju harizmu i šarm, kolikogod su ih otpisali –skinuli s modnog pijedestala. Kažu da ih čak i Kejt Mos i dalje nosi kao sve druge mame.

Jedva čekam da se vreme ponovo stabilizuje i krene sezona-baletanki.

Apr
12

Twiggy za sva vremena

Twiggy me uvek podseti na moju mladost, devojaštvo, uklapam se u vreme kad je ona postala ikona mode, novi lik, simbol koji je fascinirao mlade devojke prvo u Engleskoj, a zatim i širom sveta.

Povremeno „iskrsne“ negde u moru onoga što današnja modna industrija i ogroman broj uspešnih drugačijih modela nudi sa svih strana, pa tako shvatim da Twiggy itekako postoji i traje svih godina posle čuvene rečenice koju je izgovorila završavajući neobično kratku karijeru modela (1965-1970): „ Ne možeš  celog života biti vešalica za odeću“.

I ona to stvarno i nije. Karijeru je nastavila na mnogim drugim poljima, no ipak se nije odrekla mode u kojoj živi i radi i dalje. Upravo je od danas u prodaji  njena nova kolekcija za M&S, sa 47 komada odeće , koji nude “stil i zabavu” uz “izrazite šare, miks tekstura materijala i jasne boje”

 

 

Kolekcija je inspirisana trenutnim trendovima sa revija, ali i njenim ličnim stilom. Prema sopstevenim rečima obraća se ženama od 18-80 godina.  Bravo, još uvek volim neke krojeve isto kao i kad sam imala 18.

Pogledala sam najavu i svidja mi se, prati onu nit koju sam još iz njenih slavnih vremena prihvatila i nesvesno uvek volim da vidim i na sebi i na drugima. Naravno, odrekla sam se mini suknje.

Twiggy za sva vremena! Tako i  izgleda, samo malo “bucmastija” sa svojih 62 godine. Nekada je bila simbol za mršavicu, mada me je podatak o njenim tadašnjeim merama iznenadio, nije ni toliko visoka, ni toliko mršava kao današnje generacije manekenki. Sa 167cm i 51 kg skoro da je čudo da je mogla to da bude, što govori o dugim kvalitetima, fotogeničnosti i ličnosti.

 

Njenu figuru tada nije bilo teško “kopirati”, skoro smo se “poklapale” tih slatkih godina, s mojih 164cm-51kg, kad sam se žalila što nemam bar još  3cm u visinu… pusta  mladost.

Danas je visina irelevanta, a kilogrami traže stalnu kontrolu. Modu pratim vise gledanjem drugih i “špijuniranjem” trendova na lakovanim stranicama časopisa, koje još uvek mnogo volim.  Odeću uklapam  ponekad nemarno, ponekad se potrudim više, no uvek –zauvek volim krpice, cipelice, torbice….i Twiggy.


 

 

 

Apr
13

Farmerke slatko raznobojne kao popsicle

Džins jednom-džins zauvek, mislim na tip pantalona  koji mi kolokvijalno zovemo „farmerke“. Neki modni trendovi i odevni detalji izlaze i ulaze u modu, zaboravimo ih i izbacimo iz upotrebe i ormana neko vreme, kakva je to sreća kad nisu u modi naramenice ili neke specifične boje.

„Denim“ kao materijal pod kojim podrazumevamo tzv. „teksas platno“ i od koga se prave mnogi odevni predmeti, ili bolje rečeno mogu da se naprave svi odevni predmeti da se obučete od glave do pete, nije uvek u vrhu sezonskih trendova.

Džins-farmerke nikad ne posustaju, verovatno ih u svakom trenutku nosi bar par miliona ljudi na zemljinoj kugli. Praktične su i zgodne za svaku priliku. Koliko god da su „obične“ nikad  nećete u njima izgledati kao kopija nekog drugog, dopuštaju individualnu notu, maštovitost kombinovanja, kao da nikad nisu za bacanje, sa novim detaljem mogu postati hit u garderobi. Zvezda su interesovanja i najvećih modnih dizajnera, čini mi se da svojom jednostavnošću i mnogostrukom namenom izazivaju njihovu kreativnost, kao da se takmiče kako će im uvek iznova dati novi sjaj i mesto u 10 omiljenih komada. Svakako je pomalo apsurdno što mogu koštati i čitavo bogatstvo, ali najčešće su dostupne svakom džepu ako ne patite od brendomanije ili prihvatate da nosite „originalne falsifikate“.

Ove 2011. godine modni stručnjaci nam poručuju da klasične farmerke privremeno ostavimo u ormanu ukoliko želimo da pratimo trend. NAJ farmerke ovog proleća, leta, a i na dalje, su tesne, uzane, nekad smo ih mi zvali „frulice“, danas ih opisuju ka „druga koža“.

Kažu i da ove 2011. ne moramo da pravimo kompromise izmedju lepote i udobnosti, džins-farmerke će blještatii u raznim veselim bojama: roza, oranž, crvene, šerpa plave, naravno i dalje svetlo plave, plave-plave i bele, pa boje cigle, sive, crne…. A ono što je u vrhu noviteta su razni detalji na džepovima i zadnjem delu, umeci od drugih materijala, čak čipke.


Trenutno još uvek nisu izašle i iz mode farmerke ispod struka, ali polako dizajneri vraćaju modele sa visokim strukom. Moram da priznam da me to ne raduje, preskočiću razloge koji nemaju veze sa modnim afinitetima. To što „go stomak“ nije više u modi, pozdravljam, jer nikako nije bio detalj koji sam smatrala privlačnim. Odlična je preporuka da se uz farmerke sa niskim strukom nosi dovoljno duga majica ili bluza-najzad-bravo!

Teško prihvatam vrtoglavo visoke štikle uz farmerke, ali priznajem da može doprineti boljem izgledu u nekim kombinacijama. Srećom, BALETANKE ne gube korak sa modom i drago mi je što dizajneri nemaju ograničenja u preporukama kakva je obuća nosiva uz džins.

Malo se trgnem kad ugledam drastično iscepane farmerke na nekome, ali i na to sam se već navikla-moda je moda. I zato kažu da ne treba brzopleto bacati stare farmerke.

Ipak, OPREZ, unesite u svoj izbor dozu samokontrole, jer moderne farmerke nisu neutralna osnova za nadgradnju već su vrlo efektne same po sebi, poslaće poruku o stilu, ne samo o prihvatanju trenda .

 

Feb
24

Opušteno oblačenje

Veje već treći dan, pre toga je padala neprijatna kiša, a pre toga smo uživali(?!) u leplim i toplim danima i čak 20C kad mu vreme nije, da bude skoro 30 stepeni razlike od predhodnih ledenih -10C. Sve nekako tako u cik-cak ova zima osim gripa i tzv. respiratornih problema izaziva i nedoumicu šta obući, kako stići na posao-suv, ostati zdrav (tu podrazumevam i bez mogućih incidenata na klizavici ili letećih objekata sa krovova, da ne pominjem nerviranja zbog sveopšteg stanja nesigurnosti i jada u državi i na poslu, od svetskih vesti se sva naježim).

Dani su i dalje kratki i mračni mada naše gradske izloge pored ogromnih reklama  „TOTALNA RASPRODAJA, SALE, AKCIJA..“ polako okupiraju najave“ NEW Collection“ sa više-manje letnjim krpicama, čizme su još uvek najcenjenije. Kroz maglu i sneg izgleda kao da proleća neće ni biti, ustvari ono je iz godine u godinu sve kraće…

A moda i kodeksi oblačenja su sve labaviji, sve slojevitiji, sve više „tako mi se svidja“…. naravno uz neke trendove koje modna industrija i  brendovi trasiraju, bogatiji nose na svoj statusni način, ostali prema novčaniku, maštovitosti i stilu, (a)ko ga ima.

Ovih  dana uz krizu i zimsku svetlosnu depresiju  svakog dana  sam obučena kao za „opušteni petak“, na sako se teško odlučujem, a još teže ga ubacujem ispod šuškavog kaputa. Davno, kad sam bila pripravnik, opominjana sam kao djak kad obučem klasično odelo, jer je nepisani firmin kodeks za žene zabranjivao pantalone, farmerke su bile nezamislive u kancelariji. Vremenom smo se izborile za odelo, koje je od skoro muške varijante postepeno dobilo pravo na više ženstvenosti. Ima i danas i ovde firmi koje traže strogo poštovanje odredjenih pravila oblačenja, a meni je trenutno ostavljeno da sama izaberem kako ću izgledati, što ponekad vodi u opuštenost, verovatno jedinu koju sebi mogu da dozvolim.

Ili, mozda, ne mogu i ne bi trebalo. „Prodrmao“ me je članak na sajtu www.ekstravaganca.com

Vratiću se sakou-blejzeru čim zimi vidimo ledja.

U medjuvremenu preporučujem kao temu za razmišljanje:

GARDEROBA U KAPSULI

Tekst: Aleksandra Stevanović

Ekskluzivni intervju sa Suzi Fo, ženom koja je izmislila i patentirala koncept garderobe u kapsuli (da, na zapadu se može patentirati svašta). Evo šta ona kaže kako se obući za poslovni uspeh i u zemlji i u inostranstvu.

1. Obucite se za svoj sledeći posao
Uvek se oblačite za posao koji je za jednu stepenicu iznad vašeg trenutnog posla. Način na koji se se oblačimo ima duboki uticaj na samopouzdanje i ostavlja utisak na one koji odlučuju o našoj budućnosti. Znanje da izgledate udobno u određenoj ulozi će vam pomoći da sa samopouzdanjem izrastete do vašeg sledećeg posla i da pošalje vašim šefovima pravu poruku.

2.    Bez logoa
Nošenje očiglednih brendova ili logoa pokazuje da ste nesigurni u svoje izbore i može biti nepotrebno skupo. Potrudite se da plaćate za kvalitetan materijal i moderan kroj koji će vam pristajati.

3.    Manje je više
Iskoristite moj pristup garderobe u kapsuli kako biste dobili najbolje od svog budžeta. Kupujte manje komada kvalitetnije odeće koju ćete nositi češće i tako iznostiti za sve pare. Dobro konstruisana garderoba u kapsuli će vam dati beskonačne kombinacije, sjajnu bazu uz koju ćete moći da dodate bilo koji detalj kako biste promenili izgled. Takođe ćete se lako spakovati za poslovno putovanje, i imaćete stil pun samopouzdanja koji je konstantan.

4.    Blejzeri su obavezni
Blejzer je osnova garderobe svake poslovne žene. Istraživanja pokazuju da se žene ozbiljnije shvataju ako nose blejzer na poslu. Džemperi i kardigani su takođe dobri, ali u kada ste u njima, možete biti zamoljeni da skuvate kafu. Na sastancima obavezno nosite blejzere. Jedini izuzetak jeste haljina sa dugim rukavima. Ne zaboravite da blejzer mora da stoji savršeno i da možete da ga zakopčate. Ako ste širi u donjem delu, kupite odelo te veličine i dajte da vam blejzer prilagodi figuri.

5.    Putujte sa malo prtljaga

Kada se pakujete, spakujte garderobu u mini-kapsuli u prtljagu koji unosite u kabinu. Izaberite kominaciju koja može da se nosi zajedno, a može i da se odvoji. Odelo koje može da ide i sa pantalonama i sa suknjom za sledeći dan je odlićan izbor. Držite se jedne do dve boje kako biste mogli da ih ukombinujete sa samo jednim parom cipela. Takođe ponesite svečanu bluzu i nakit za veče. Majice mogu da posluže umesto košulje i odlične su kada se urolaju i popune mesto u prtljagu. Za neseser sa kozmetikom, spakujte mini-uzorke i dekantujte velika pakovanja u bočice od 100 ml.

6.    Nemojte se izgužvati
Pucketavi najlon sa mehurićima je odličan kada se stavi između odeće. Stavite pantalone na krevet, stavite najlon na njih i onda ih presavijte. Isto se može uraditi sa blejzerom, a takože se i rukavi mogu popuniti ovim najlonom. Bez obzira koliko ste vični u pakovanju, morate računati da će se nešto barem malo izgužvati. Ako nemate peglu u hotelskoj sobi, izvucite odelo iz prtljaga i okačite ga u kupatilo dok se tuširate. Ono će se napariti i spraviti, i nakon toga ga možete prosušiti fenom koji nikako ne sme da bude blizu odela.

7.    Potrudite se da vam cipela paše
Razišljajte i o komforu, a ne samo o šiku kad kupujete cipele. Loš položaj tela i kičme i ljuljanje na previsokim štiklama ne odaju utisak kredibiliteta. Kupite cipele sa punom petom ili sa platformom koje će vam dati na visini, obezbediti komfor, a i dalje ćete izgledati puni samopouzdanja.

8.    Uvek nosite čarape
Kada god nosite suknju, uvek nosite čarape, čak i leti – postoje one od jako tankog najlona. Na kraju krajeva, ni muškarci ne idu bez čarapa.

9.    Nosite prirodnu šminku
Nemojte biti bez šminke, ali upotrebljavajte samo šminku koja ističe vaše prirodne tonove i prirodne crte lica. Puderi sa mineralima daju odličnu pokrivku, a ne izgledaju previše teško. Manje je više, ali ne zaboravite karmin.

10.    Frizura za uspeh
Dobra frizura i nega su jako važni – ne zaboravire nokte. Najbolji aksesoar je dobra frizura, a nokti treba da budu relativno kratki i sa dobrim, ali ne preteranim manikirom. Potrudite se da vas shvataju ozbiljno.

11.    Ne preterujte sa nakitom
Nemojte nositi previše nakita – dobar sat i minđuše su dovoljni. Minđuše ne treba da budu isuviše viseće.

12.    Nikad nećete dobiti drugu šansu da ostavite prvi utisak
Kupite odličan kaput ili mantil, u zavisnosti od budžeta, i potrošite koliko god možete na tašnu i cipele.

http://www.ekstravaganca.com/Posao/3389/Garderoba+u+kapsuli.shtml

Sep
25

Dezen za sva vremena

Dezen za sva vremena-TARTAN-škotski karo, čak i kad nije hit neke sezone, opstaje kao ono u čemu možete uvek biti sasvim dobro, udobno i toplo odeveni.

Ove jesen-zima sezone tartan je veoma u trendu, prošetao se kroz kolekcije mnogih naj svetskih modnih kreatora (kao što su Dolce & Gabbana, Preen, Ralph Lauren, Balmain, Roberto Cavalli), sišao u luksuzne prodavnice na bulevarima metropola, pronašao sebe u skoro svakom odevnom predmetu, ušao u robne kuće na odeljenja za mlade…. I tako je , škotski karo izvršio pravi udar, za veoma hrabre nudi neverovatnu paletu kombinacija stilova i boja kao paket aranžman “all inclusive”, ali i dajući priliku da svako da sebi na volju, od tradicinalnog, etno (uz veoma trendi trikotažu), do super mini super seksi stila s vrtoglavim potpeticama, čak preuzimajući ulogu male crne koktel haljine ….ili samo uz dobro izabrane detalje s kojima nikad nećete pogrešiti.

Šarmantnu istoriju tzv. škotske suknje za muškarce, originalno zvane KILT naći ćete u svakoj enciklopediji. Nekada su tartan šare ovih muških sukanja imale značaj i kao znak prepoznavanja škotskih klanova, pa i danas su tradicinalna odeća u kojoj se mnogi muškarci u Škotskoj venčavaju (provereno iz prve ruke), gardisti stoje na straži, a plemstvo u UK ih nosi u raznim prilikama.

I zato nikad ne bacajte svoju (oruginalnu i svaku drugu) škotska suknju (raznih dužina), jer ona neće nikad ostariti.

Sep
17

Jesenji tonovi

Nezvanična jesen nas obilato zaliva kišom i depresivnim utiscima, izmaglica čini pogled još sivljim, nažalost ništa me ne asocira na ono miholjsko leto u kome smo nekih godina uživali i više nego u pravom. Hladno vreme me je oborilo imunitet, ni oni svima poznati lekovi za brzo savladavanje prehlade ili gripa/neidentifikovanih virusa ne pomažu mi da prestanem da šmrčem i osećam se jadno.

Preskočiću dalju žalopojku što ne mogu da se bar izležavam uz dobru knjigu, takva su vremena, nikom nije lako.

Priča o modi je za mene dobar lek protiv svih pritisaka stvarnosti, i zato krećem dalje kroz  modne jesenje tonove koji su, pored vec pominjane lavande, takodje u trendu, s ponekim kontrastom žarkih boja. Ne mogu ni da preskočim sivu, tako ružnu na fasadama u okruženju, a tako posebnu kad se dobro iznijansira i uklopi u odeći. S kreativno iskombinovanom sivom bojom ste uvek savrseno odeveni, za svaku priliku. A kad još dodate belu bluzu…., no o njoj drugi put.

Sep
14

S lavandom u zimu

Godinama sam bila ubedjena da je lavanda kao i oleander tipična mediteranska biljka, uvek me je taj miris, lako prepoznatljiv u masi drugih, podsećao na more, na minijaturne flašice i raznobojne jastučiće pune ousušenog cveta kupljene na lokalnoj pijaci ili rivi, donete kući s letovanja da nam ormani u toku godine budu mirišljavi i sigurni protiv moljaca.

Kasnije sam otkrila lavandu u baštama po Vojvodini, u Beogradu, u Sloveniji, na Kopaoniku, mada su u ormanima jastučice zamenili razni industrijski proizvodi.

Miris je svuda bio isti-zanosan, boje su malo varirale. Miris mi je lečio glavobolju, relaksirao u fantastičnim penama za kupanje uz koje sam naučla da lavanda može bit i engleska i francuska, da je provansalska na daleko čuvena, čak nadjoh da je ima žute!

Ove sezone me je lavanda prvi put oduševila, obuzela kao modna boja, u širokom rasponu svojih klasičnih ljubičastih nijansi, divno je upakovanu u izmedju tonova sive, plave, purpurne, indigo… zajedno s njima odgovarajući na pitanje šta je u trendu.

I tako gledam kišne dane jeseni i čekam neizvesnu zimu kroz vizuru polja lavande. Narednih dana ću se truditi da (sasavim) ne padnem pod uticaj modnih izazova, da dodam garderobi samo ponešto veselo L-i-La kao lavanda. Razmišljam o torbi, da bude posebna i nosiva s svim ostalim stvarima (što mi je uspelo s letnjim izborom) , a lavanda ide sjajno uz zeleno (boju koju uvek volim bez  obzira na trend), kao i u prirodi.

Jun
25

Uvod u modu

Malo je žena koje nisu zainteresovane za modu bar u nekom periodu svog života. Moje interesovanje ne jenjava, možda joj manje robujem u ovim svojim zrelim godinama i posmatram je kao nešto više od neodoljivih sezonskih izazova. Volim da sam u toku, da pratim trendove i ponekad mi je žao što su neke stvari iz moje mladosti opet u modi, ali nisu više moj broj i dužina.

Kroz sve ove godine zavolela sam neke modne kuće, čak i kreatore, mada ih nisam nikad obukla, nosim ih dok uživam u lakovanom papiru specijalizovanih časopisa….i po njima gradim svoje varijacije praćenja mode, koje nisu kopije već preoblikovane ideje, usvojene estetske lekcije, stilske vežbe, čak jedna lepa dinamična igra. Ne uspevam uvek da moj modni imidž bude uskladjen i atraktivan, često nisam zadovoljna, razlozi su razni, počev od toga da mi to nije prioritet ….

Ipak, moda je moja velika jubav, doživljavam je kao umetnost, kao dobru knjigu koja me odvodi u jedan poseban svet, ali i relaksirajuću aromatičnu šoljicu kafe za trenutke odmora.
Mmm-O-DA