Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Apr
19

Baletanke za svaku nogu

Ah te BALETANKE, moje naj-naj omiljenije cipele. Nanosila sam se cipela sa visokim i malo nižim štiklama, ali se nikad nisam odrekla baletanki, uvek sam imala bar jedan par spreman za neku-svaku priliku, poslednjih godina često ih nosim  leti umesto sandala.

O baletankama bi se mogao napisati roman,  one su preplavile planetu, igrale su u filmovima, nosile su ih i nose slavne ličnosti, proizvode ih luksuzne modne kuće i niskobudžetne kineske fabrike, pravili su ih i lokalni obućari-majstori u mojoj mladosti, skoro po meri.

 

One su kao cveće u prirodi ili bašti, beskraj varijacija, kombinacija, boja, detalja, pa čak i oblika iako im je zajednička karakteristična forma-kroj i manjak pete. Verujem da su i dalje inspiracija modnim dizajnerima kao i nama koji ih kupujemo, nosimo od jutra do mraka…

 

Ali, ponovo ih ove godine modni guruji otpisuju, kažu da im je odzvonilo, nisu u trendu. Na sve to tržište odgovara zapanjujućim ciframa o skoku prodaje: u M&S baletanke se prodaju bolje nego ikad-100,000 pari  u prvom kvartalu 2012 – što je skok od 76%  u odnosu na 2011.

Isti ti modni stručnjaci – autoriteti se slažu da će i ove godine skoro svaka žena imati par, priznaju da to nije bez razloga: udobne su, možete ih nositi svuda, u sportsko opuštenoj varijanti do važnog izlaska u restoran ili neko drugo posebno mesto, a da ne izgledate neadekvatno.

Baletanke, ipak, previse dobijaju karakter robe široke potrošnje da bi bile modni detalj, robne kuće su počele da ih prodaju kao čarape ili pantofle, bezbroj rafova sa bezbroj modela i brendova.

Nekad nije bilo tako. Kada ih je Brižit Bardo ponela, kao i Odri Hepbern, bile su odmah  u trendu.  Zvezdani trenuci dosežu još u srednji vek kada su ih nosile i žene i muškarci odredjenih društvenih klasa, a u bližoj prošlosti i neke krunisane glave. Kasnije su ih Kejt Mos i Siena Miler ponovo donele na “scenu” u kombinaciji sa uskim farmerkama, to su bile brendirane varijante, izuzetno dizajnirane i kvalitetne.

Kopiranje koje je masovno usledilo promenilo je njihov modni značaj. To što ih svaka zaposlena mama  rado nosi uz neke ne tako idealno skrojene farmerke, bilokakvu jaknu i ne baš sveže opranu kosu,  nije sačuvalo prvobitni modni imidž.

Sve što novi trendovi i modni guruji nude ima vrtoglavo visoke štikle, platforme, i svakakve maštovite dodatke, ali je teško uklopivo u svakodnevni život većine žena. Baletanke su praktične, i dalje imaju harizmu i šarm, kolikogod su ih otpisali –skinuli s modnog pijedestala. Kažu da ih čak i Kejt Mos i dalje nosi kao sve druge mame.

Jedva čekam da se vreme ponovo stabilizuje i krene sezona-baletanki.

Add A Comment