Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Apr
22

VOĆNI KVIZ-kumkvat-šta je to?

drvo kumkvatSigurna sam da ima mnogo raznog egzotičnog voća na planeti koje nisam probala, niti sam čula za njega. Nedavno su mi pokazali simpatičnu narandžastu voćkicu oblika-veličine  sličnu kiviju ali divne sjajne kože kao pomorandža, i rekli da ima i takav neki pomorandžast ukus. Radoznalost je izazvala potragu za informacijama i još sam se više začudila kad sam otkrila da je Krf poznatiji po njoj nego po maslinama kojih tamo ima u izobolju. Na Krfu sam bila pre nekoliko godina, videla sam šume maslina, divne i neke neobične plaže, spomenike iz raznih perioda osvajača koji su na ovom ostrvu živeli, mnogo mačaka i cveća, ali biljku i plod KUMKVAT –ne.

Njeno davno  kinesko poreklo i britanski donosilac u Evropu-englesku botaničar Fortune 1864, a na Krf  drugi Britanac 1860., ostali su nepoznati za mene do 21.veka. Nisam je još probala. Ono što su joj karakteristike moglo bi biti dobar razlog: dokazano je zdrava.

Sama biljka izgleda dekorativno, kao i limun i pomorandža.  Osim u svežem stanju, prave se džemovi i aromatični likeri.kumkat plod

Sigurna sam da ima i onaj divni miris koji volim kod svih plodova te vrste.

 

Add A Comment