Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
08

Sizifov posao – čuvari plena -II deo

Mnogo puta poslednjih meseci, a čini mi se i prošlih godina objavljeno je da je zaplenjena velika količina narkotika, presečeni putevi njihovog transporta, uhapšeni dileri, proizvodjači-preradjivači i ostali “nosioci logistike”.

Uvek je tim dobrim vestima nedostajala samo jedna-šta se dešava s plenom?

Sećam se samo jednom neke tv informacije, možda ima od tada deset godina, da su u nekoj fabričkoj peći spaljivali “nešto”, nisam sigurna da li je bila droga ili oružje.

Plašilo me je što ne znamo da li je sav taj plen obezbedjen, premeren-prebrojan i nedostupan za dalju prodaju….upotrebu.

Najzad, evo vesti koja budi nadu u postojanje pravne i uredjene države, mada je čudno da se tek posle tri godine od donošenja Strategije za borbu protiv droga donosi uredba o načinu uništavanja.

“Zaplenjena droga paliće se u junu

Izvor: Blic

Beograd — Okončane sve birokratske procedure čime su se stekli uslovi da policija u TE “Nikola Tesla“ u Obrenovcu uništi nekoliko tona droge zaplenjena proteklih godina.

Tone marihuane, kokaina, heroina, koje stoje u prepunim sudskim depoima i policijskim magacinima, biće spaljene u kotlu u nekoliko navrata, a prvo uništavanje narkotika može se očekivati u narednih mesec dana, piše Blic.

Vlada Srbije je u saradnji sa MUP-om pre dva dana donela uredbu o načinu i postupku uništavanja psihoaktivnih supstanci oduzetih na teritoriji Srbije. To znači da je policija napravila operativni plan spaljivanja, koji se čekao od aprila prošle godine, i da je strategiju uništavanja droge, sa procenama uticaja na životnu sredinu, Vlada konačno usvojila.

“U narednom periodu ćemo, u nekoliko tura, uništiti drogu koju je policija zaplenila u akcijama hapšenja na teritoriji Srbije. To će se kao i prethodnih puta, uraditi u Obrenovcu u TE ‘Nikola Tesla’, a javnost ćemo na vreme obavestiti kad će početi ta akcija. Očekujemo da će sve biti spremno i da početak uništavanja narkotika bude u narednih mesec dana”, kaže za Blic direktor policije Milorad Veljović.

Policija, inače, sprema najviše mere bezbednosti za prevoz zaplenjene droge do Termoelektrane “Nikola Tesla“ u Obrenovcu. U specijalnim blindiranim vozilima osim interventnih jedinica biće i oko 30 pripadnika specijalne jedinice policije naoružane „heklerima“, a konvoj će pratiti i policijski helikopteri.

” Biće formirano nekoliko trasa puta kojima bi droga mogla da krene, a kojim putem će do Obrenovca, odlučićemo u poslednjem trenutku. Jedva čekamo da okončamo spaljivanje droge jer već imamo problem sa skladištenjem”, ističe za Blic Dragan Rakić, načelnik Odeljenja za suzbijanje narkomanije beogradske policije.

Poslednje spaljivanje droge bilo je 23. decembra 2008. godine kada je BIA uništila više od 450 kilograma narkotika u Termoelektrani “Nikola Tesla A“. Tada je, takođe u specijalnoj akciji, policija dopremila drogu iz Kragujevca, Niša, Beograda, Novog Sada i uništila je u kotlu elektrane.

Međutim, u zemljama Evropske unije praksa je da se zaplenjeni narkotici uništavaju svake godine ili maksimalno svake druge, kako se velike količine droge ne bi taložile i kako bi se jasno vodile evidencije o zapleni.”

 Kako kažu u Srbii: “Bolje ikad-nego nikad”.

Ipak, ne mogu da ne mislim da kriminalni mozgovi ubrzano rade na planiranju velike pljačke, a iz iskustva znamo da u ovoj zemlji, a i generalno, svaka pljačka je moguća. Ovo liči na super priliku, posebno se isplati rizikovati za tako veliki plen, makar i u tranšama.

 

Add A Comment