Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Feb
24

U susret proleću-Crveni tanjir ili Biljina dijeta

Nekoliko dana već vreme obećava da će proleće ipak doći. Isti kaputi u kojima smo se mrzli sada su već pretopli i raskopčani.

Na koliko smo slava, ručkova i večera u povodu praznika, rodjendana, ili tek onako bili u poslednjih tmurnih, depresivnih, hladnih jesenjih i zimskih meseci, i uz domaće specijalitete i poslastice, po koju čašicu-čašu rasterali  osećaj mrzovolje, stresa, ili  jednostavno uživali u hrani i dobrom društvu. Baš smo dobro  jeli i bez povoda, pa i kad se pojavi „neizdrž“ za nekom hranom, mada nema utemeljenog razloga da budemo gladni.

Nažalost, samo su nesrećnici o kojima čujemo ili čitamo stvarno gladni. Većina onih koje poznajem retko oseti glad, jedemo više nego što nam treba, brzo  ili uz TV. Zaposleni obično ili pregladne ili se zadovoljavaju u toku dugih radnih sati stresa raznim grickalicama.

Ovih dana još češće čujem „moram na dijetu“, i ja sam jedna od tih. Nisam „ozbiljan slučaj“, ne verujem da bi se lekari previše zabrinuli za mene. Ono što mene brine je kontinualno dobijanje na težini, dodatno me nervira promena oblika mog tela, što mnogo toga više ne mogu da zakopčam-obučem, čak kad bih i zanemarila šta pokazuje vaga+3kg, zvuči kao skoro ništa.

Nedavno su moje dve prijateljice na slavi ćaskajući razmatrale i problem pušenja i njihove prekomerne težine (prilično iznad mojih +3kg). Jedna od njih je pre 2-3 godine prestala da puši, a druga to pokušava godinama, pa se razgovor ukratko sveo na komentar one koja je prestala da puši i ugojila se bar 10kg: „Tako je lako prestati sa pušenjem, ali je skoro nemoguće smršati“.

Nisam pušač, ne znam kako je biti zavisnik, ali se slažem da je teško omršaviti TRAJNO makar i samo ½ kg i pored bezbroj dijeta koje su prezentovane širom planete, nebrojeno mnogo saveta  priznatih doktora, nutricionista i laika po forumima, sve te naučno dokazane dijete i „specijalne“ preporuke najčešće su sa kratkotrajnim efektom i mnogo muka.

Posledica je gubitak volje i samopoštovanja.

Svi stručnjaci  izmedju mnogih detalja i recepata ipak kažu najvažnije-potrebno je trajno promeniti navike u ishrani, generalno životne navike: kretati se mnogo više-manje sedeti, vežbati.

Nedavno sam pročitala knjigu koja ne daje spisak namirnica koje treba-ne treba jesti, koja ne preporučuje  da se broje kalorje, da se kombinuju odredjene namirnice, koja ne traži testiranje na tolernciju-intoleranciju na hranu ili odredjuje  šta ćete jesti po krvnoj grupi, horoskopu i sl.

Čini mi se da je mršavljenje definitivno tema za psihologe, da je rešenje u mentalnom pristupu, jačanju te sfere našeg života-svesna kontrola naših potreba i njihovo prepoznavanje.

Svakako bi onima koji žele i moraju da smršaju preporučila knjigu: „Znam kako da smršate“.

http://www.alnari.rs/a/cb442eae-167a-43e8-bddf-56b7029592ab/Pol-Makena.aspx

Naravno, ne mislim da je knjiga čudotvorna, mada je pisac izmedju ostalog i hipnotizer, već da ima neke logike u onom što postavlja kao pravila.

I na istu temu da je psihološki pristup mršavljenju možda najvažniji, danas sam pročitala ovo:

“CRVENO posuđe nesvesno kontroliše navike u ishrani. To su otkrili švajcarski naučnici, koji tvrde da bi konzumiranje hrane iz crvenih tanjira moglo da bude efikasan način za skidanje suvišnih kilograma.

Stručnjaci veruju da crvena boja predstavlja svojevrstan suptilni signal koji nam govori da moramo da prestanemo sa određenom radnjom. Poznato je da se crvene boje često koriste kao upozorenje na pretnju ili kao nametanje zabrane (crveni semafor, crveni znak „stop“). Prilikom istraživanja ovih pretpostavki, švajcarski naučnici formirali su grupe ljudi koji su se hranili iz posuđa različitih boja. Ustanovljeno je da su pojedinci koji su jeli iz crvenih tanjira u proseku jeli gotovo upola manje hrane nego oni koji su uživali u hrani posluženoj na plavim i belim tanjirima.”

Nemam crveni servis za ručavanje. Zvuči sasvim dobro da osvežim kuću i osim veselog prolećnog efekta izazovem da zajedno sa ukućanima smanjim potrošnju SKUPE  hrane i radosno stanem na vagu, zadovoljno nosim svoju garderobu, budem zdrava.

U medjuvremenu ću morati nekoliko dana da se podvrgnem (mal)tretmanu  dijete koja kruži kod nas u firmi:

Biljina dijeta:

10:00 – 8 suvih sljiva
12:00 – 100g pileceg mesa ili 2 virsle
14:00 – 100g mladog sira ili kackavalja
16:00 – 1 jaje
18:00 – jogurt, mleko ili kiselo mleko
20:00 – 1 pomorandza ili jabuka

“Devojke” su tek  počele-videćemo kako će se odraziti za koji dan-kažu da je prihvatljiva samo za “razbijanje  prvog  otpora”  organizma.

Definitivno mi se više svidja Polovo pravilo “Jedi kad si gladan”, nego “Biljina korigovana dijeta”, jer kažu da je original još rigorozniji.

 

Add A Comment