Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Sep
23

Dogodilo se na današnji dan?

Dogodilo se na današnji dan ?

Ne mogu da se setim da je ovaj datum u mom životu označavao  nešto drugo osim da je tu negde početak jeseni. Čak se ne sećam da smo u istoriji učili da su na ovaj dan 1866. srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola I Petrović zaključili ugovor o ujedinjenju Srbije i  Crne Gore i savezu u ratu protiv Otomanskog carstva.

Uvek mi taj početak jeseni izaziva više lirska nego epska osećanja, kraj leta je skoro kao početak kraja života (jedne godine), veče kao da se spusti  iznenada, prijatno je sveže ma koliko dani  još uvek mogu biti topli , a pijace su još šarene i pune ukusnog svežeg voća i povrća , naravno, sve se odnosi na našu severnu hemisferu.

Danas je tu klasičnu romantiku početka jeseni  poremetila mogućnost da ovaj dan bude zapamćen po neobičnoj katastrofi. Više od šest tona težak Nasin satelit, star 20 godina, nekontrolisano se ruši na Zemlju, a razlog je što još od 2005. nema  goriva  da bi se pad usmerio na nenaseljena područja. Sve to zvuči neverovatno, toliko da čak ne mogu da se rešim da ostavim za sutra sve što mi danas izgleda neodložno , i jednostavno uzmem našeg ljubimca Atosa i odvedem u  šetnju….” carpe diem”.   I mogu samo da se nadam da nas ta olupina veličine autobusa neće pogoditi, da neće nikog živog ugroziti. Zvuči sve kao filmski horor.

Da li NASU treba pozvati na odgovornost?

Privukla mi je pažnju još jedna današnja vest, takodje  ima veze s naukom, samo je “žanr” drugi i nema potencijalnih žrtava.

Da li nešto može biti brže od svetlosti? Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, ništa se ne kreće brže od svetlosti.

Skoro da ne mogu da zamislim da u ovoj produženoj  “sezoni “ svetske  krize, nebrojenih sukoba i katastrofa postoji mnogo onih koje će uznemiriti mogućnost da nešto može biti brže od svetlosti.

Ipak, da li to potvrdjuje da nikad ne treba zaboraviti Heraklita i njegovo učenje  o jedinstvu svih  bića,  koja su u stalnoj promeni, da je svet  pun suprotnosti,  sve je u kretanju:  nema nepromjenjivog.

Tako napreduje i naše saznanje, kad se oslobodimo dogmi.

“Međunarodni tim naučnika uspeo je da registruje neutrino čestice koje se kreću brže od svetlosti, izjavio je njihov portparol, navodeći da bi to moglo da poljulja jedan od fundamentalnih principa fizike.

Antonio Ereditato iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) kazao je za Rojters da su trogodišnja merenja pokazala da se neutrini kreću 60 nanosekundi brže od svetlosti na razdaljini od 730 kilometara između Ženeve i italijanskog grada Gran Saso.

Fizičari kažu da su neutrino čestice – koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici – potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi.”

Da li smo danas na raskrsnici koje će označiti neke promene?

Add A Comment