Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
11

Prolećno razotkrivanje

Kakva je prognoza vremena za maj, da li ćemo najzad zaboraviti na zimsku garderobu?

Hrabriji su već nekih predhodnih  toplih dana prešli na kratke rukave i tanju odeću, a uskoro će svako  telo biti u prvom planu, bez nekoliko zastičničkih slojeva odeće.

Da li smo spremni na to? Devojke i mlade žene su uvek bile ponos ovog  grada. Nažalost, srednje doba i starost brzo pokažu koliko kasnije više ne vode dovoljno računa o sebi. O muškarcima bi tek imalo šta da se kaže.

Uživanja u  slavskim i drugim prazničnim trpezama ostavili su tragove, brza hrana  i grickalice kontinualno rade protiv nas, dovoljan je kilogram više baš na mestu gde nam najmanje treba i godina više sedenja pa da omiljene letnje farmeke pucaju na nama, majica se zateže na opuštenom stomaku, a to, nažalost, naučare za sunce ne mogu ni privremeno da sakriju (kao podočnjake i bore).

Svih proteklih tmurnih zimskih meseci pokušavla sam da se bolje pripremim za “prolećni trenutak istine”, da jedem manje obilno i kalorično, da se krećem se i vežbam više da ne bih morala, kao i većina žena (mojih 40++), da  pretrpim “toplotni šok” ispred kućnog ogledala  ili još gore, u hodu,  kada mi se vrati kao bumerang  neočekivani odraz iz nekog izloga koji se na suncu pretvorio u kritičara.  I ogledala u kabinama prodavnica postaju ovih dana “iskrivljena”, samo –nije mi smešno.

Nije problem naći more dobrih saveta kako renovirati svoj “odraz u ogledalu”, problem je DISCIPLINOVATI SE! Teško je TRAJNO skinuti i samo 2kg, teško je KONTINUALNO ići na rekreaciju-vežbati bar 2 puta nedeljno, teško je PEŠAČITI dnevno bar 2 km.

Pokušavam da nadjem preporuke koje nisu strogi režimi ishrane i rigorozni programi fitnesa, već sasavim male svakodnevne izmene u životu sa dobrim dugoročnim zdravim efektima, koje su, kako je to danas modern reći- ODRŽIVE.

Danas mi se dopalo i učinilo lako prihvatljivo  kako  smršati  uz stvarno neznatne izmene u svakodnevnoj rutini.

 

PRVO: Hodajte dodatnih 500 koraka svakog dana!

DRUGO: Smanjite za samo 100 kalorija svaki od dnevnih obroka (što je otprilike ekvivaentno jednoj supenoj  kašici butera, 1/3 čase gaziranog pica, ili 3-4 manje zalogaja svakog obroka).

Nije komplikovano. I dalje je potrebna disciplina!

Add A Comment