Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
03

Oko za oko-zub za zub

Posle svih akcija i špekulacija, činjenice su da SAD žele da poverujemo da je Osama Bin Laden mrtav za dobrobit svih nas, a ne kao osveta za nastradale u terorističkim akcijama koje je organizovao. Žele da poverujemo da nije bilo drugog načina da se stane na put terorizmu namećući nedemokratske principe “Oko za oko-zub za zub.” Teroristi upravo žive u takvom svetu i savršeno ga razumeju. Ne vredi naknadno insistiranje zvaničnika SAD   “ Da smo mogli da ga uhvatimo živog, to bismo uradili”.

Mrtav terorista je podigao nivo bezbednosnih mera u celom svetu, a meni to to govori dovoljno o tome koliko je borba protiv terorizma ozbiljan posao i šta sve jedan potez može da proizvede.

Borba protiv terorizma, kao i terorizam zahtevaju podršku, ljudsku i finansijsku.

Možda je istina da Osama nije nikad bio lično u Londonu ili Americi, mada tvrde da je u toku rata u Bosni i Hercegovini u najmanje dva navrata boravio na Balkanu, 1994. godine, kada je posetio Sarajevo i Tiranu. Možda je u pitanju bila samo ideološka podrška, ko zna.

Pominje se poseta  Zagrebu 1986. godine zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara, za tadašnje borce protiv sovjetske okupacije u Avganistanu. I tako širom sveta…

Koliko nastavak nevolja sa terorizmom zavisi od novca koji je ostao iza Bin Ladena, novca koji sigurno neće biti blokiran bilokakvim sankcijama UN ili odlukom SAD.

Finansijski poslovi i kompanije pokojnika bile su deo mreže rodjačkih preduzeća, deo poslova ogromne familije i islamskih sunarodnika, državnih poslova.

Ipak, kažu da je od samog početka sam poštovao neke kodekse koji bi garantovali pravovernost njegovih aktivnosti, da nikad ne bi investirao u zemlju koja nije islamska. Nikad nije koristio usluge banke, sem ako to nije bilo baš neophodno. Nije verovao u trgovanje na berzi, iz nepoverenja prema bankama i ubedjenju da i njih i berzu kontrolišu Jevreji. Donacije i njihovi putevi su tajna za sebe. I verovatno najvažnije, ljudski životi su u nekim zemljama tako jeftini, pogotovu kada se duboko veruje u cilj koji opravdava i svoju i tudju smrt, a niska cena oružja za realizaciju zadataka može da iznenadi neupućene ( u Somaliji je TNT jeftiniji od šećera).

Bled je optimizam u rečima kojima su svetski lideri, njihovi ministri policije i šefovi raznih bezbedonosnih službi pozdravili likvidaciju svetskog teroriste br.1  i zvuči neuverljivo pred svim dodatnim merama opreza koje su uveli.

Bin Laden je želeo rat izmedju islamskog i ostalog sveta.

 

 

Add A Comment