Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Jan
17

Za telo i dušu-pileća supa

Pileća supa-Chicken Soup-Brodo di pollo ricetta

Pileća supa nije samo omiljen domaći specijalitet, koji podseća na bake i mame, već je u mnogim zemljama širom planete tradicionalno smatraju lekom kojim možete pobediti nazeb i simptome iscrpljenosti posle bolesti.

Kažu da je “Chicken soup” lek i za dušu.

Lako se sprema uz malo strpljenja.

SASTOJCI:
1 pile (oko 1 kg)

1 veza zeleni (mešavina korenja paškanata, peršuna i šargarepe ili samo šargarepa)
nekoliko zrna bibera , 1 glavica crnog luka, 1 koren (manji) celera ili “nožice”- tvrdji lisnati deo, 1- 2 čena belog luka

2 l vode
po želji: peršunovog lista, tanki rezanci za supu

Pripremanje: Očišćeno pile operite, isecite na veće komade (belo meso, batak s karabatkom, ledja), stavite u lonac i nalijte hladnom vodom (oko 2l). Dodajte očišćenu i opranu zelen, celer i ostalo povrće, kao i  biber i posolite. Kuvajte na umerenoj temperaturi, da lagano vri, dok meso ne postane mekano. Supu procediti, može da se pije ili da se ukuvaju rezanci ili knedle od griza i  pospe iseckan persunov list. Meso i povrće iz supe servirati uz raznovrsne sosove (paradajz, sos s belim lukom, kiselim krastavcima) ili s renom, senfom ili nekim od gotovih preliva za meso.

Za paradajz sos je potrebno: supena kašika do dve ulja, malo običnog brašna, kuvani sok ili pire paradajz, soli ili neki slani začin od povrća. Zagrejati ulje u dubljoj posudi za kuvanje, dodati brašno da pokupi masnoću i malo prepržiti kao zapršku, smanjiti vatru i zaliti vodom ili supom uz neprekidno mešanje dok se ne napravi glatka masa sosa.

A evo šta na istu temu kažu Italijani: Il brodo di pollo può essere completato con gnocchetti o julienne di verdure o frittatine tagliate a striscioline sottili.

http://www.cucinare.meglio.it/ricetta-brodo_di_pollo.html

Add A Comment