Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Dec
26

Kako odabrati?

Pročitala sam preporuke i uputstvo za odabir zdravog šteneta i prikladnog psećeg druga. Naravno, na moju priču i tekst koji sam mu pokazala, Stefan me pogledao s podignutom obrvom  i komentarisao da to možda može tako od tačke do tačke po spisku u Engleskoj ili Americi, ali da je dobro znati …..

Kako izabrati štene?

Veoma je važno da, ukoliko birate psa da vam bude društvo, naglasak bude na njegovom TEMPERAMENTU!

I ne bi bilo dobro da budete neodlučni po pitanju pola psa i da menjate odluku ako ste već o tome razmislili.

Kako utvrditi temperament šteneta?

ko-ce-biti-atos


Stefan je birao i odabrao?

_Standardni savet da odaberete štene koje vam podje u susret ne mora biti dobar, jer se može dogoditi da to živahno i uporno štene postane pas koji voli da vlada svojim gazdom.

Ako tražite psa koji će vam biti društvo, potrebno je da štene pokazuje prilagodljivost, radoznalost, ali i čvrstinu, nije vam potrebno štene koje je najslabije u leglu, kao ni ono koje je vodja čopora.

Testirajte štene kako reaguje na manji stres: izdvojite ga iz grupe, okrenite na ledja, lako mu dunite u lice, polako ga povucite za uši-trebalo bi da možete vladati njime bez borbe čak i uz ovaj malo grublji tretman. Ukoliko štene reaguje loše, znači da već testira dominaciju čoveka nad psom, što nije dobro za budućnost.

Ova reakcija šteneta u pomalo neprijatnoj situaciji pokazuje ekstreme njegovog temperamenta, što donekle varira od legla do legla, a naravno i od rase do rase.

Koja je optimalna starost psa u momentu kupovine?

Po modernim shvatanjima najbolje je štence ostaviti s kujom-majkom od 10-12 nedelja starosti. Ne samo da će tako štene biti spremno za prvu vakcinacju čim stigne kod novog vlasnika, već će do tada naučiti dosta o spoljnjem svetu od majke i ostale štenadi i počeće da se samo snalazi.

Sve do 12 nedlje štene neće spavati tokom cele noći. Pre tog uzrasta biće mu potrebno da se jednom do dva puta poigra, zatim obavi svoje potrebe i u toku noćnih sati. Jasno je da će starija štenad biti manja briga i muka za svog novog vlasnika u toku noći. Ipak, ta prednost se anulira ukoiko je odgajivač uložio vreme da poduči štene i pruži štencima mogućnost sticanja iskustva u okruženju i širem prostoru, uz pravu zdravstvenu negu.

PROVERA ZDRAVLJA ŠTENETA

Nikad nemojte prihvatiti štene koje nije odličnog zdravlja! Odgajivač je odgovoran da štene bude u odličnoj kondiciji pre prodaje.

Prvo, obratite pažnju na opšte stanje šteneta: ono je čilo, hitro, živahno, s blistavim čima i sjajnom dlakom-to su dobri znaci Štene koje je snuždeno i jadno bi trebalo da izazove kod vas sumnju o dobrom zdravstvenom stanju.

Zdravo štene ima težinu, deluje sito i ne sme biti primetno manje ili veće od druge štenadi iz legla.

Ima toga još puno, ponešto možete uočiti sami, a za ostalo mi se čini da bi morao da proveri veterinar.


Add A Comment