Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Oct
29

Koridor 4B – Bratislava

Potrudim se uvek da dobro uradim “domaći zadatak” pred putovanja. Tekstovi iz turističkih vodiča su me pripremili za Bratislavu, znala sam koliko ju je istorija gradila i rušila, davala joj carske darove i gazila teškom čizmom, nisam sumnjala da će biti više muzeja, crkava i mesta koje bi bilo dobro videti nego dana koji su mi bili na raspolaganju.

Vodiči nista nisu slagali, svaki ćošak ima zdanje s posebnom pričom i lepotom, ipak ono što me je osvojilo je duša koju stara Bratislava čuva, baš ovakva, još uvek pomalo oronula, pomalo nepripremljena za talase turista, ali čistih starih pločnika i šarmantnih mesta za sedenje ne samo po kafeima i restoranima nego i na lepim gradskim klupama …

Šarmirala me je predivnim pogledom na Dunav kad se popnete do visine starog Hrada.

Novi deo preko reke nisam videla osim iz kola i kao panoramu, prijale su mi šetnje i destinacije u istorijskoj zoni, gde nam je i bilo sve na dohvat da premerimo svojim koracima, tako skoro na pet minuta i jedno posebno mesto-Bibiana i druge tačke koje smo svakodnevno obilazili po programu Bienala animacije, značajnog festivala za decu koji je u novijoj istoriji pridodao zanimljivosti i čuvenju Bratislave.

Bratislava je biser u nizu od Budimpešte do Beča, nadam se da bi nekako i Beograd mogao da se doda. Želela bih da baš tako-lako putujemo Dunavom kao antičkim koridorom spajajući 4B.

Add A Comment