Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Jul
24

Oni dolaze i odlaze

Da li znate da su na međunarodnim takmičenjima u protekle dve godine učenici iz Srbije osvojili su oko 400 medalja? Najviše uspeha imali su đaci Matematičke gimnazije, i zbog toga je ova škola od države dobila status ustanove od posebnog nacionalnog značaja.

Neke vesti kao ova od 21.jula 2008. teško se probijaju na prve strane novina i u udarne naslove informativnih emisija, čak i kad nije tema dana lice s poternice:

“Veliki uspeh učenika Matematičke gimnazije”

Šest učenika Matematičke gimnazije iz Beograda vratilo se sa 49. međunarodne olimpijade iz matematike, koja je održana u Madridu od 10. do 22. jula, sa jednom zlatnom, tri srebrne medalje i dve pohvale. Na ovom takmičenju učestvovalo je oko 100 zemalja, a svaku zemlju predstavljalo je po šest učesnika.

Učenici koji su predstavljali Srbiju na ovom najprestižnijem takmičenju su: Luka Milićević, koji je osvojio zlatnu medalju, Dušan Milijančević, Teodor fon Burg i Marija Jelić sa osvojenim srebrom, i Aleksandar Vasiljković i Vladimir Nikolić sa pohvalama.
(Izvor: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1321768)

Mnogi od ovih talentovanih i vrednih mladih ljudi svoje znanje koristiće van domovine. Pogledajte oko sebe ili skupštinske i druge namenske TV prenose i shatićete zašto.

Ukoliko vas zainteresuje da pogledate istoriju uspeha, listu nagradjenih olimpijaca ove elitne gimnazije, pomoćiće vam: http://www.mg.edu.rs/cirilica/index.html

Ponosna sam što poznajem čoveka koji se krije iza jedinog imena iz 1972. Medalja na matematičkoj olimpijadi nije jedini njegov uspeh. Ova zemlja nije uspela da ga zadrži, niti vrati (pre penzije).

Comments are closed.