Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Jan
25

Akcija-sezonska rasprodaja

Rasprodaje su važan aspekt života svakog potrošača i teško bi neko mogao iskreno da kaže da je imun na njih i da ga ne obraduje kad nešto može da kupi po nižoj ceni nego što je standardno. U Americi se uspeh trgovačkih lanaca meri i kategorijom broja dana u kojima su imali organizovane rasprodaje. Svako se obraduje bar malo čak i u samoposluzi kad pronadje na sniženju neki proizvod koji mu je potreban, ponekad kupimo i ono što nam nije potrebno, jer je cena povoljna. Ne razmišljamo da li stvarno kupujući ono sto nam nije potrebno štedimo kroz njegovu nižu cenu. Opasnost od propagandnih poruka i moć reči AKCIJA, SNIŽENJE, TOTALNA RASPRODAJA, SALE, narocito je u u beogradskim izlozima svuda “taj” Sale, izlozi zovu i pevaju: “Sale, Sale,Sale”….

Moja drugarica se davno našalila s globalnim fenomenom kupovine na sniženju i počela da govori da je kupila na “poniženju”. Ceo svet voli da kupuje na “ponizenju”, čak i bogataši. A u svetu se stvarno moglo i može kupiti dobra roba na sniženju, samo morate biti na pravom mestu u pravo vreme i ne premišljati se.

Svet nam se približio ove sezone rasprodaja, visoke cene neke kvalitetne (da ne kazem brendirane) garde-robe su se poslednjih dana prepolovile, moglo se naći štošta povoljno. Uvek je lepo osvežiti svoju pojavu nekim komadom koji je još uvek in, odgovara modnom trendu za tekuću sezonu i/ili je takvog kvaliteta i izgleda da se uklapa u moj(svačiji) stil nezavisno od trenutnog modnog diktata.

Rasprodaja je mamipara, ponekad ni gužva ne može da izazove revolt i otera kupce, naprotiv.
Mislim da je u Beogradu mogućnost nedeljne kupovine u centru grada dodatno pokazala trgovcima koliki potencijal postoji za zaradu. Često se i ne zna s koliko je stvarno koštalo ono sto kupujete pre grandioznog sniženja. No, da li je to važno ako se predmet vaših želja uklapa u cenu koju hoćete i možete (?) bez žrtve (bankama) da platite. Pomaže i malo istraživanja, bolja obaveštenost.
Čula sam privatno (nezvanično) od nekih trgovaca da stavljau natpis AKCIJA pored robe koja im ne ide ili žele da je stave u prvi plan, a da joj ustvari ne menjaju cenu (što zahteva odredjene finansijske procedure). Jednostavno radi ta magična reč koja u našem jeziku i nije sinonim za rasprodaju ili snizenje-mudro, marketing ili snalažljivost, nema prevare.
Lagano sezona rasprodaja jenjava, rafovi se prazne, ostaju leve i desne cipele koje nisu par, a za koji dan će stići papreno skupa ponuda za proleće bez obzira sto je proleće daleko. Tada nastupaju oni koji moraju da budu prvi u trendu i plaćaju pravo prvenstva. Globalno to je skupo od Njujorka do Beograda.

Volim da gledam izloge kad oni podsećaju na stranice modnih časopisa. Gledam i biram, kombinujem, smišljam strategiju….ponekad se zaletim, nekad čekam. Zabavno je. Ponekad mi se učini posle izvesnog vremena kao da sam neke stvari (iz izloga) već iznosila, izgube privlačnost. Obradujem se-nisam upala u zamku, racionalno (?) onda sebe častim kad -tad. Sezonska igra se nastavlja.

U drugim sferama života i trgovine ova jednostavna sezonska ciklicna šema nije tako jasna i primenljiva. Danas smo u Srbiji dobili novog većinskog vlasnika NIS, ozbiljna stvar ne samo za jednu sezonu, mada je ta kupovina tek delimično zapečaćena, valjda samo na par stranica, ostale će stizati sukcesivno, kako kažu u anexima. Da li je NIS kupljen na rasprodaji teško je reći, jer nije bilo javnog nadmetanja, odmeravanja ponuda. Puno glasina o organizovanoj i usaglašenoj akciji se pretvorilo u 51% vrednih 400 mil. evra. Toliko je za početak težak ili topao ruski “kaput” za Srbiju, a šta ima jos ispod njega niko ne zna (od nas neumešanih).
Zanimljivo je da je drug Putin upravo postao počasni gradjanin Novog Sada, naravno zbog posebnih zasluga. Drug Putin je i akcionar u nekoliko firmi. Da li je u planu i da glasa, svaki glas je važan.

Add A Comment