Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Jan
17

Snažno u slici da ostajemo bez reči

Divim se talentu da se crtežom iskažu sve dimenzije stvarnosti, a isto toliko, ako ne i više, da se često i bez reči pošalje poruka koja je nedvosmislena, oštra i hrabra, opominjuća, aktuelna, duhovita. Volim jasnoću i angažovanst umetnosti karikature. Jedan od izvora koje rado preporučujem, a koji nudi bogatstvo onog što karikaturisti imaju da kažu na svetske teme je www.cagle.com

bukvar-za-odrasle-1994.jpgbukvar-za-odrasle-seselj-i-sloba.jpgbukvar-izbori.jpgbukvar-za-odrasle-glasam-za.jpg

Ovih dana ponovo mi je privukao pažnju majstor nad majstorima, Koraks, nažalost, vremena u kojima živimo mu ne daju da ostane bez inspiracije.

Nadam se da novinar DANASA (www.danas.co.yu) Zoran Panović neće imati ništa protiv što citiram njegov tekst iz (davne) 2004. , smatrajući da sama ne bih mogla da dam bolji komentar i podsetim na intelektualni kontinuitet koji dobijamo s Koraksom:
“U epidemiji brendiranja svega i svačega, Koraksove karikature odskaču iz nove vizuelne mitologije. Prvo, kao “brend” otpora Miloševićevom režimu, svakojakom zlu i gluposti koji su išli podruku s tim režimom, a potom i kao “brend” u skeniranju i raskrinkavanju recidiva, ali i novih izdanaka svekolikih političkih i ostalih svinjarija. Uglavnom domicilnih, tranzicionih, ali neretko i inostranih.
Baš danas, na dan lista Danas, kultnom karikaturisti Predragu Koraksiću – Koraksu, biće uručena prestižna nagrada “Stanislav Marinković” koju dnevni list Danas dodeljuje za hrabrost i izuzetne domete u novinarstvu između dva juna. “Staša” ipak nije nagrada za životno delo, već za period od juna do juna, a ako je Koraks i u proteklih godinu dana bio prilično inspirisan, to je za karikaturu velika stvar, ali za stanje jedne države i društva prilično obeshrabrujuća vizuelna dijagnoza. Uostalom, pogledajte hronološki Koraksove karikature i monografije i dobićete letopis jedne žilave stradije sa svojim mentalitetskim bezdanima. Bizarno arogantnim, narcisoidno stupidnim i jajarski potuljenim. Koraksovim tušem i četkicom sva ta bespuća naše zbilje dobijaju maltene freskoliku konotaciju, s tom razlikom što Koraksove “freske” još nisu proplakale, a vreme im je.”

Šta reći još? Zadivljujuće je da veliki umetnik na ponovljene teme i slike iz života ostaje originalan.

Slika govori najviše, kopiram iz svoje arhive nekoliko neizbrisivih utisaka kroz vreme, jedan posebno volim i držim kao magnet na vratima frižidera….

magnet-sloba.JPGpirat.jpgcorax-posle-izbora-predsednika-skupstine-07.gifkoraxkutija.jpgkos-nece-2008.jpg

Add A Comment