Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Sep
08

Maestro ostaje s nama

l1.jpgl2.jpgl3.jpgtri.jpg

Svaki ljubitelj opere pamtiće Maestra Lućana Pavarotija po nekom svom unutrašnjem izboru arije ili dogadjaja, detalju iz karijere ili karaktera. Mnogo zanimljivih podataka iz bogatog života možemo svuda naći na vest o njegovoj smrti, 40 godina duga i uspešna karijera, harizma i prepoznatljiva pojava učinili su od njega zvezdu. Pratimo put od tinejdžerskih dana kad je s ocem pevao u crkvenom horu u Modeni i divio se Mariu Lanci, a pripremajući se da postane učitelj, i momenta kad je sudbina, da bude u pobedničkoj postavci hora iz rodnog grada, opredelila njegov put posebnosti i hrabrosti da pokuša i uspe da osvaja nove prostore kao niko pre njega, sve do poslednje borbe s bolešću.

Mega koncerti na otvorenom, na stadionima širom sveta, koncerti s pop zvezdama, koncert novog stila u Rimu 1990. na zatvaranju svetskog prvenstva u fudbalu s Domingom i Karerasom, pa onaj u njujorškom Central parku 1993. koji je privukao 500.000 ljudi. Humanitarni koncerti “Pavaroti i prijatelji” u Modeni s velikim imenima svetskog glasa van klasične muzike, neki nastupi koji su kadkad izazivali kriticizam kod konzervativnijih. Moramo upamtiti njegovu izjavu:”Ukoliko se s “klasičan” ustvari kaže “dosadan”, ja to ne prihvatam. Postoji samo dobra i loša muzika”.
Retko sam mogla da sakrijem suzu u toku nekih fatalnih scena iz Lučije di Lamermur, bol i nesreću muzika je dočarala budeći duboke emocije, posebno volim i cenim izvodjenje Džoan Saterlend i Lučana Pavarotija (Joan Sutherlan-Lucia,Luciano Pavarotti-Edgardo, Sherrill Milnes-Enrico, Nicolai Ghiaurov-Raimondo), sa orkestrom i horom Kraljevske opere Kovent Garden, davni snimak s početka sedamdesetih, vrhunsko izvodjenje, veza s još ranijim posebnim susretom s divom Saterlendovom u istoj operi, koji je, po nekima, odredio pravac kojim će uzlaznom linijom ići karijera velikog Pavarotija. Mnogo je toga posle bilo i ostaće za pamćenje, nekako mislim da sam ja ovim snimkom napravila svoj izbor za sva vremena.
Svakako cenim i verujem da je možda jos veći doprinos karijeri ovog velikog umetnika to što je lepotu opere i pevanja klasičnih arija otvorio celom svetu, ljudima koji nikad nisu čuli i videli nijednu
operu, koji nikad nisu kupili nijedan snimak na bilokom meduju, pre sada vec čuvenog koncerta Tri tenora (video snimak prodat u više od 750.000 primeraka, a pesma “Volare” dostigla 1988. platinasti tiraž).
Opraštam se i slušam ponovo božansku interpretaciju velikog umetnika, svako nosi nešto u srcu, čujem Edgarda…

Add A Comment