Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
04

Ponovljamo dok ne naučimo

Često postoji dilema da li je hrana koja utiče na hormon sreće istovremeno i najzdravija. Svi uvek prvo pomislimo na čokoladu.

Nutricionista i dijetetičar R.A.Hill “otkriva” kako da  dostignemo sreću i bez čokolade.

Njeni predlozi su:

1. Ugljenihidrati sa niskim glikemijskim indeksom koji se sporo razgradjuju

Ugljenihidrati su neophodni za oslobadjanje serotinina, hormona sreće, koji u našem mozgu izaziva osećaj sreće, smirenosti i relaksiranosti.

Istraživanja su pokazala da taj efekat postižemo ako jedemo hleb od celog zrna žitarica, pahuljice, neoljušten pirinač, a ova hrana sprečava i promene u rapoloženju i pomaže da se duže održi isti nivo energije u toku dana.

2. Ćuretina i piletina

Ćuretina i piletina, kao i riba, razne vrste pasulja, jezgrasto voće i semenje imaju visoku koncentraciju proteina i amino kiselinu triptofan, takodje aktivnu u stimulaciji serotonina.

3. Masna riba

Nizak nivo omega 3 masnih kiselina može izazvati loše raspolženje i podložnost depresiji. Pomoći će tunjevina (ali ne iz konzerve), losos, pastrmka, skuša, sardine.

Sličan efekat ima avocado, jezgrasto voće, semenje i njihova ulja kao što je laneno i konopljino, pošto su i oni bogati omega 3 masnim kiselinama.

4. VODA

Dehidratacija može biti jedan od glavnih uzroka umora, a sa umorom postajemo nervozniji i lošeg raspoloženja. Preporuka je da se u toku dana popije 2 l vode. Ukoliko niste oduševljeni čistom vodom, dodajte joj svežeg soka, ili neku aromu sa listovima sveže nane ili limunom.

5. Voće i povrće

Nekad i mali nedostak odredjenih vitamin i mineral može imati značajan uticaj na to kako se osećate. Istraživanja potvrdjuju da je čak kod 78% ispitanika unošenje raznovrsnog voća i povrća u ishranu dovelo do vidnog poboljšanja raspoloženja.

6. Neoljuštene žitarice

Postoje rezultati istaživanja koji govore da je ishrana bogata vlaknastim materijama, naročito iz neoljuštenih žitarica, efikasna za emotivnu stabilnost, pozitivno raspoloženje, protiv depresije i za bolji san.

Sve smo ovo već pročitali i čuli, ali koliko se držimo preporuka? Mnogi češće popravljaju raspoloženje slatkišima i gaziranim slatkim sokovima i cola-ma… A kasnije im se kvari raspoloženje pri pogledu u ogledalo i kada stanu na vagu.

Zato ponavljamo i …ponavljamo da zdrava i korisna hrana može biti ukusna.

Polazim u potragu za takvim receptima.

Add A Comment