Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
28

Nedelja, nemam vremena za odmor

Covek ne bira depresiju, ona ga vreba. I mi moramo da je vrebamo i prepoznajemo kod sebe i drugih-takva su vremena. Ako sam vas uplasila mislim da nema razloga! Danas sam, mada je nedelja, najzad krenula u jednu od najmrskijih aktivnosti u mom zivotu-sezonska zamena garderobe….(u)baci-izbaci…. Fotografije izostavljam, cak sam i rucak spremila-iskombinovala s dobrim ostakom od ranje, przila krompirice, popila casu-dve vina (na nozici)….nastavak sledi, mislim velike seobe stvari.

Da li postoji statistika o depresivnim ljudima medju vlasnicima pasa? Znam da postoji o prezivljavanju posle infarkta: ukolko se ima pas-prezivljavanje oko 90%, bez-mnogo manje… volim sto imam(o) psa pre eventualnog infarkta, nas antidepresiv bez premca! 

Ima jos nesto, savladati svest o bezdusnosti drustveng uredjenja najcesce zvanog kapitalizam (uz razne prideve) i vodja koji nas prodaju u bescenje. Nisam fan idalistickih ideja komunizma i socijalizma, maglu i smog su pravili svi. 

Svi smo na neki nacin sami, nasa borba je individualna cak i uz ljubav i podsku najblizih. 

Pametan covek ( Mark Fiser) koji nije izdrzao pritisak saznanja o brskrupulznosti rekao je: “Moć kapitalističkog realizma izvodi se delom iz načina na koji kapitalizam obuhvata i proždire svu prethodnu istoriju: to je jedan od rezultata njegovog ‘sistema jednakosti’ koji svim kulturnim objektima, bili oni religiozna ikonografija, pornografija ili Marksov ‘Kapital’, može da prida monetarnu vrednost. Prošetajte Britanskim muzejem, u kojem su objekti istrgnuti iz svojih životnih svetova, poslagani kao da se nalaze na palubi neke predatorske svemirske letelice, i dobićete moćnu sliku i priliku tog procesa na delu. Tokom pretvaranja praksi i rituala u puke estetske objekte, uverenja prethodnih kultura objektivno se ironizuju, transformišu se u artefakte.”

Ne smemo dozvoliti da nam oduzmu bas sve i pretvore u monetu! 

Add A Comment