Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
09

Nad Moskvom 9.maja nema kiše

Tradicionalno, već 67 godina u Rusiji se vojnom paradom obeležava Dan pobede  nad fašizmom u II svetskom ratu. Danas je na Crvenom trgu u Moskvi u kilometar i po dugačkoj koloni bilo je oko 14.000 vojnika i oficira, uz više od 100 vojnih vozila.

Manje parade održavaju se u još 22 grada širom Rusije. Nekad se u Beogradu, takodje, održavala prava vojna parada za 1.maj, a zatim su je pomerili na 9. maj, ako se dobro sećam.  Mislim da je poslednja bila 1985.godine. Kasnije se to u Srbiji pretvorilo u “bacanje kapa” po završetku školovanja novog oficirskog kadra. To je dobra odluka-vojne parade se skupe, više su sajmovi oružja onih sila koje žele da pokažu šta imaju i mogu.

 

Verovatno zato ove godine u Moskvi u paradi učestvuju helikopteri,  migovi su već vidjeni … ali nisu zaboravljeni.

Svaka ova parada liči jedna na drugu, pokazuje moć i kontinuitet “Crvene armije”, opominje “koga treba”, ipak ima nešto malo topline na  izborananim  licima malobrojnih živih svedoka tih ratnih dana.

U današnjoj vesti o ovom dogadjaju još nešto izaziva sličnu jezu kao i bat vojničkih čizama i huk vojne mašinerije, mada zvuči skoro šaljivo:

“Nakon obilnih kiša ovog jutra, rusko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da su poslati mlazni avioni kako bi rasterali kišne oblake i pokušali da poboljšaju vremenske prilike, što je postala uobičajena praksa za velike događaje u ruskoj prestonici.Portparol ruskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Drik rekao je za Itar-Tas s da su jutros poletela četiri aviona opremljena posebnim hemijskim sredstvima za rasterivanje oblaka.”

Igre s klimom nisu ništa manje opasne od ratnih igara…

Add A Comment