Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
19

Jagodice

Obožavam jagode, još od detinjstva su u meni izazivale radost i neumerenost, nažalost i koprivnjaču. Ipak, nikad nisam prestala da ih volim, niti odustala da ih jedem. Sada je situacija bolja, redje dobijam alergiju, a njihova sezona je duža.

Mnogi se slažu da su ukusne, lepo i veselo izgledaju, savršeno idu uz sladoled i šlag, kraljice su voćnih torti, a miluju nepce u džemovima, dodatno je što se sve češće pominje da su i lekovite.

 

Ti mirisni i sočni plodovi  su izuzetno hranjivi, bogati pektinima, taninima, organskim kiselinama, flavonidima, vitaminima E, B-kompleksa i posebno vitamina C. Da li je moguće da jedna porcija od 8 krupnijih jagoda sadrži 140% dnevne potrebe za vitaminom C? Od šećera preovlađuju glukoza i levuloza, dok je saharoza vrlo malo zastupljena, pa ih mogu jesti i dijabetičari. Imaju dosta mineralnih materija: kalijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Dobar su izvor vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba.
Svi ovi sastojci čine plod jagode izvororm zaštitnih materija, zajedno sa kupinom i borovnicom deluje kao antioksidansi, tako da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za  razvoj karcinoma, pa na neki način štiti i od štetnog sunčevog zračenja.

U narodnoj medicini je jagoda  od davnina korišćena za snižavanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola u krvi, za reumatske i bubrežne bolesti itd.

 

Prateći vladajući trend neprekidne borbe za lepotu i mladost, preporučuje se hrana bogata vitaminom C, kao što su jagode, koje mogu imati efekta u ublažavanju bora i suvoće kože koju donose godine. Setila sam se kako je moja mama godinama imala blistav ten, a koristila je samo sveže maske, obavezno od jagode (izgnječen plod stavljala je na lice oko 10 minuta).

Sezona je u toku-iskoristimo je!

Tužno je jedino što mi se čini da su iz godine u godinu jagode sve skuplje, vajda je i to u trendu.

 

Add A Comment