Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
16

Noć koja obećava

Protekli vikend je bio poseban. Mogu da posvedočim da je u Noći muzeja u gradu Beogradu, naročito u zoni “istorijskog” centra, gužva bila ništa manja nego predhodne noći  u petak 13.  u toku “Shopping night” (pokušala sam da prošetam psa).

To je definitivno dobra vest – “Noć muzeja” je postala brend. Nestvarno je videti duge redove ispred Narodnog muzeja, Narodne banke, Doma vojske, i mnogih drugih mesta gde su se održavale izložbe i hepeninzi. Zbunjuje me što mi se retko u mom prilično dugom životu dogodilo da vidim red ispred nekih vrata koja vodu u svet kulturnih dogadjanja. Zbunjuje me i što je na mnoge u izložbe u gradu ulaz SLOBODAN,  a posetioci ne navaljuju da ih vide. “Zbirna ulaznica” od 350 dinara za sve lokacije ne može biti  jedini razlog da interes za kulturu i nauku tako naglo skoči jednom godišnje. Mogući razlog vidim u tome što je od prvih “izdanja”ove manifestacije bilo je mnogo jedinstvenih dogadjanja pripremljenih samo za tu noć-sad ili nikad uvek daje posebnost i privlačnost.

A, možda ljudi ponekad požele i drugačije druženje, makar i u dugačkom redu…. I ako izražavam sumnju da su neki  bili tu samo iz želje da budu in, no bolje ikad-nego nikad.

Kuriozitet ovogodišnje noći je “otkriće” svečanih dvorana Palate Srbija, nekadašnjeg SIV-a, a red je i ispred bio podugačak. Najavljena bogata zbirka umetničkih dela je bila u drugom planu iza radoznalosti da se zaviri u “zabranjeni grad” bivše Jugoslavije.

Objavljeno je da u toj noći bilo oko 280.000 posetilaca u Beogradu, 105.000 u Novom Sadu, 5.000 u Nišu, 4.000 u Kragujevcu, 10.000 u Zrenjaninu, 19.000 u Šapcu  itd. u 65 mesta u Srbiji na skoro 500 lokacija.

Dobar marketing može da napravi čudo, vredi svaku paru, pogotovo ako donosi prave vrednosti, ne samo trgovački uspeh.

U nekim gradovima po svetu otkrila sam da postoje dani ili doba dana kada muzeji ne naplaćuju ulaznice. Uvek je bolji pun muzej koji ima  “happy hour”, nego prazan koji ima službeničko radno vreme, i/ili ne radi vikendom. Marketing ne mora da bude skup.

Nisam nigde našla kako se, osim za troškove tekućeg marketinga same manifestacije, koristi novac od prodatih ulaznica. Suma nije mala ako je bilo oko pola miliona posetilaca.

 

 

 

Moj rezultat obilaska te noći nije zavidan-samo izložba o novom muzeju na  Akropolju u Helenskom fondu za kulturu, gde se nije čekao red za ulazak i nisu mi tražili kartu. Ipak, bila sam u dobrom društvu i prijala mi je šetnja u pokušaju da udjem još na neka vrata. Nažalost, nisam imala volje da stanem u red. Pokušaću nekog drugog dana, ako uspem da se uklopim u njihovo radno vreme.

Add A Comment