Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
05

Umirujuće i zdravo

Nove preporuke za zdrav život i hranu koju bi trebalo jesti pojavljuju se svaki dan. Da li su stvarno nove i kako biti dovoljno selektivan u njihovom prihvatanju? Najčešće smo skloni da MOŽDA usvojimo ono što nam u tom trenutku odgovara, teško menjamo loše navike, retko razmišljamo na duži rok, lečimo se kad moramo, ne obraćamo pažnju na preventivne predloge.

U moru istraživanja, teorija, novih otkrića i magle koju nam prodaje industrija za „bolji i duži život“, nije lako izabrati „paket po svojoj meri“.

Ipak, mislim da postoje neke nedvosmislene i logične smernice s kojima nema dileme.

Jedna od njih je : JEDITE SVEŽU SEZONSKU HRANU!

Najbolja je hrana koja je prirodno sazrela u toku nekog godišnjeg doba. Pored kvaliteta i autentičnog ukusa, ona je obično i najjeftinija.

Globalna trgovina i povezanost omogućila nam je da zaboravimo na razlike u sezoni, šarenilo ponude u samoposlugama mami. Naravno, onih tmurnih hladnih zimskih dana oči i čula nam privlači vesela boja paradajiza i skupo ga plaćamo da bismo imali iluziju topline i blagostanja, mada je on izrastao u potpuno „nerajskoj“ sredini i najčešće nema ništa od dobrog ukusa za kojim čeznemo. Zelena salata je cele godine, možda, ponajviše slična onoj pravoj prolećnoj i letnjoj.

Šta se može, sa našom klimom zimi nema mnogo mogućnosti za raznovrsnost i raznobojnost u ishrani, sladak i kiseo kupus je odlična hrana, ali dosadi, kao i krompir, cvekla, pasulj, turšija.

I kad stigne proleće, neke sveže vrste voća i povrća imaju veoma kratak period kad se mogu naći na zelenim pijacama, tek nedelju-dve, pa su posle opet dostupne samo iz  rashladnih komora i zamrzivača ili nikako. Kažu da to nije tako loše, naprotiv, samo je bitno da su prirodno gajeni i sazreli, a najvažnije da nisu nekontrolisano hemijski tretirani pesticidima i ostalim sličnim sredstvima.

Još malo o zelenoj salati i njenim brojnim varijacijama (drugih boja i nijansi u ukusu), koje spadaju u lisnato zeleno povrće, male kaloriske vrednosti, 100 gr ima samo 15 Kcal, pretežno je čini voda, ali ima korisne vitamine, materije kao što je kalijum koji blagotvorno utiče na metabolizam. Zelena salata se smatra „sredstvom za umirenje“ jer sadrži neškodljiv laktuin, materiju koja deluje analgetički, sedativno i izaziva san, a dodatno deluje diuretično, sadrži male količine zasićenih masti, holesterola i soli.

Idealna je dijetalna namirnica! Priprema je jednostavna i brza, može se odlično kombinovati s drugim salatama. Najviše vremena je potrebno da se temeljno opere, što je veoma važno.

U proleće obavezno neka vam na tanjiru bude sveže lisnato povrće, pored zelene salate, ne propustite spanać, peršun, sremuš, mladi luk…

 

 

Add A Comment