Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

May
02

ORANŽ spas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praznični obroci nikad nisu bezazleni, naročito s mentalitetom i navikama koje mi u Srbiji imamo.  Iskreno, uvek je teško kontrolisati se kada je hrana ukusna i dobra, naročito kod kuće sa specijalitetima iz naše kuhinje. Toliko puta sam sebi obećala da ću samo jednom napuniti tanjir, bez „samo još malo“ dodataka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A posle se pitam kako dalje preživiveti uz svu tu hranu preseljenu u moj želudac i kako da najbrže „izbrišem“njene tragove. Preporuka ima mnogo, drastičnih rešenja i onih lakše prihvatljivih: od celodnevnog posta na vodi ili/i čaju, voćnog dana, „proteinskog četvrtka“, ili nekih umerenijih post-dana sa puno salate i mlečnih proizvoda…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danas sam naišla na preporuku kako je efikasno moguće ublažiti efekte preteškog obroka-SOKOM OD POMORANŽE, nikako sa gaziranim pićem kako mnogi misle. Istraživači su zaključili da je gazirano slatko piće imalo najgori efekat posle preobilnog, masnog obroka koji izaziva zapaljenske procese u organizmu. Obična voda je bila bolja, bar zato što nema dodatnih kalorija, a najbolje se pokazao  SVEŽ sok od pomoranže.


Odakle potiče ovo blagotvorno dejstvo soka od pomoranže protiv upalnih i negativnih oksidacionih procesa (a koji su na duži rok uzročnik ozbiljnih bolesti) izazvanih  masnoćama iz „jakog“obroka. Pomorandža sadrži FLAVONOIDE (naringenin&hesperidin) koji su antioksidanti.

Takodje, istraživanja su pokazala da sveži sok od pomoranže ima najviše efekta i C vitamina ako se pije sa „pulpom“, onim vlaknastim čvrstim delom, ali da taj sok ne treba jednostavno zameniti oljuštenom pomoranžom.

Jedini razlog koji mi se čini logičan zašto odabrati sok sa pulpom, a ne pojesti celu pomorandžu, je da bi se unela dovoljna količina pomenutih korisnih sastojaka-za čašu soka treba vam bar tri pomorandže, što verovatno nećete pojesti odjednom posle sve one predhodne hrane….

Živeo svež sok od pomoranžde!

 

Add A Comment