Cik-Cak Monogram

Just another WordPress weblog

Mar
16

Mirno i zajedno

Japan je u mojim očima uvek spadao u kategoriju  “ČUDNA ZEMLJA”, s mnogo pozitivnih strana, vrednoćom  za divljenje i mentalitetom koji me zbunjuje. Radovalo me je što kod nas ima ljudi koji ih bolje poznaju i prihvataju njihov potpuno drugačiji emotivni sklop, što razvijaju japansko –srpsko prijateljstvo,  a Japan nama kao velika i uspešna ekonomija pomaže na mnogo načina.

Tragična situacija u kojoj su se našli potvrdila je da su izuzetni , i  toliko neobični da se  na njima ne vidi očaj  u očajnoj situaciji, uz  osmeh, koji krije duboku tugu zbog gubitaka, govore o svojoj nesreći, jer kažu da njihova kultura ne dozvoljava da druge opterećuju svojim osećanjima, japanska tradicija nalaže da pojedinac ne sme da svoja loša osećanja  prenosi na druge ljude.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikad pre nisam čula da se bilo-gde i bilo-kada  dogodilo da su supermarketi u vreme krize drastično snizili cene proizvoda, da  su vlasnici aparata za kupovinu pića, otvorili vrata svojih frižidera za sve volontere i one koji rade na neophodnim poslovima.

 

 

Statistike pokazuju nisku stopu kriminala u Japanu. Objašnjenje opet leži u tradiciji po kojoj  ukoliko bi neko ukrao time ne bi samo narušio svoj ugled, već i ugled cele svoje porodice. I zato svih ovih dana, različito od drugih zemalja pogodjenih elementarnim nepogodama, kod njih  nije bilo ni pljački niti bilokakvih nereda.

Čak i u ovom trenutku,  kažu poznavaoci njihove kulture, traženje pomoći sa strane  predstavlja im problem. Poziv stručnjacima za nuklearke i nuklearnu energiju iz sveta dodatno  govori o ozbiljnosti  i težini situacije!

U Japanu ovih dana parola “MIRNO I ZAJEDNO” nije samo prazna priča.

Add A Comment